AKMO

AKMO, oftewel : "Alles Kegelt, Moeders Ook"

 

AKMO is een kegelclub van en voor dames en bestaat al meer dan 40 jaar. Zij is ontstaan tijdens een jaarlijks uitje van de heren van ANIMO, waarbij de echtgenotes waren uitgenodigd om 's avonds aan te schuiven bij het diner. Toen de toenmalige voorzitter van ANIMO voorstelde om een dames kegelclub op te zetten, werd dit idee meteen enthousiast door de aanwezige dames ontvangen !

Inmiddels wordt er al meer dan 40 jaar iedere dinsdagmiddag met veel plezier door de dames gekegeld. Na afloop van een inspannende wedstrijd is het natuurlijk gezellig nazitten bij Theo aan de bar.

Interesse ? Neem gerust contact op met de Sociëteit !

HOE DE EERSTE DAMESKEGELCLUB IS ONTSTAAN

 

Door een jaarlijks uitje van de heren van ANIMO met de boot van Ruud Stiekema. De echtgenotes waren uitgenodigd om 's avonds bij “ Onder de Linden” in Giethoorn te komen dineren. Voor diezelfde dag had ik de dames uitgenodigd voor een dagje bij mij in Wanneperveen te komen.Voor een dagje varen,zwemmen en een natje en een droogje. Om 18.00 uur werden wij opgehaald door 2 auto,s van Jan kolbeek en Arend de Vries. In Giethoorn aangekomen,waren de dames die overdag niet vrij waren,al met de heren aan de borrel.De stemming zat er al gauw goed in. Op deze avond is de damesclub ontstaan.Toen de voorzitter van ANIMO,Rieks Timmer, hij was ook de mentor van het hele kegelgebeuren, mij voorstelde om met wat dames een kegelclubje op te richten.

Als “ het ijzer heet is moet je het gaan smeden” is mij geleerd. Ik had diezelfde avond al zeven dames, die er wel wat voor voelden. Dat waren Dien Timmer – Mieke Kolbeek – Aal Meijboom – An Dijkstra – Ciel Stiekema – Dien de Vries en Tjits Feenstra. Dus wij waren met 8 dames,die de eerste dinsdagmiddag in september begonnen te kegelen onder leiding van Rieks Timmer. Als wij niet recht naast de baan stonden, werd dat door Rieks gecorrigeerd, om met de grote liniaal dwars achter ons achterwerk te plaatsen. Grote hilariteit natuurlijk. Wat moet ik dan, zei hij, ik mag mijn handen toch niet gebruiken. Wij stonden in korte tijd recht naast de baan en rolden de bal naar de kegels.

En toen kwam Rieks met de naam “ Alles kegelt moeders ook” naar voren. Want alle dames hadden kinderen thuis en dat paste toen wel bij ons. Zo is AKMO geboren. Ik regelde alles,was voorzitster,secretaresse en penningmeesteresse Dien de Vries nam al gauw 2 dames mee uit Friesland. Het was al gauw een hechte club.

In 1964 werd de eerste vergadering gehouden, ik werd voorzitster en wij stelden een secretaresse en een penningmeesteresse aan. Er werden statuten opgemaakt en zo is de club begonnen.Wij waren toen al fanatiek bezig. Om 14.00 uur stonden wij naast de baan en 17.45 uur werden de ballen gepoetst voor de volgende week. Eigen ballen zijn aangeschaft om voor elke poedel die je gooide,10 cent in een pot te doen. En dat waren in de eerste tijd heel wat. In 1965 was de club al gegroeid naar 15 dames die niet alleen kegelden maar ook graag 1 keer in het jaar gezamenlijk naar een avond “ Ein abend in Wien” van Robert Stolz of naar “Dancing on Ice” of naar een museum gingen. Dat werd later een hele dag met de trein of bus door het land.

Ons 12 ½ jarig bestaan heben wij een hele dag gevierd met een boottocht door de havens van Rotterdam,lunch in de Euromast en in de binnenstad gedineerd. Ons 25 jarig bestaan hebben wij bij het “Koetshuis” met onze echtgenoten een hele gezellige avond gehad. Ons 40 jarig bestaan heeft het bestuur een hele dag geregeld.'s Morgens bij een feestelijk kopje koffie in de Societeit met schetsjes uit ons 40 jaar van wat AKMO ondernomen had. 's Middags de lunch in de Blauwe Hand en daarna door naar Luttelgeest,Orchideën kwekerij. 's Avonds naar de “Koperen Hoogte” voor een heerlijk diner. Wij hebben in die 42 jaar veel kegellaarsters verloren maar wij hebben ook weer gezellige dames voor teruggekregen.Ik hoop dat AKMO nog heel lang mag voortbestaan en vooral veel hout te gooien.

Mij was gevraagd om eens een stukje over AKMO te schrijven en alle herinneringen op papier te zetten. Bij deze heb ik dat graag gedaan en groet ik alle kegelvriendinnen en kegelvrienden.

Sjoerdje Waelbers.

Ik weet mij nog te herinneren dat het kegelhuis ook een echt kegelhuis was met 2 banen, achterin 2 kegeljongens, die na iedere worp de kegels weer moesten opzetten en dat de verwarming een grote potkachel was en een klein barretje voor een drankje.En de soos was in het Tivoli restaurant waar de beheerder toen Ben Zeeland was, die uit Apeldoorn kwam waar zijn ouders een Hotel en Restaurant en daaronder een groot kegelhuis hadden. Ik vermoed dat toen dat kegelgebeuren in Meppel begon te leven en het oude kegelhuis werd verbouwd tot ook een Societeit en het Tivoli restaurant alleen maar restaurant. Toen begonnen de kegelaars ook met de wedstrijden in het weekend. Kon je kaartjes kopen voor 10 ballen en voor dat geld werden prijzen gekocht en was er bij Ben Zeeland een feestelijke prijsuitreiking georganiseerd.

Later gingen er heren en ook verscheidene dames van AKMO wedstrijden gooien in Zwolle. Je moest lid worden van de KNKB.Wij hebben daar heel wat jaren prijzen weggehaald. En volgens mij is toen het wedstrijdelement weer in Meppel gegroeid om daar alle clubs bij te betrekken. Hoeveel jaren wij dat al doen weet ik niet meer,maar het is al jaren een heel gezellig gebeuren geworden.Daar heeft Rieks Timmer met medewerking van het Tivolibestuur en aandeelhouders geloof ik een groot aandeel in gehad. Oude herinneringen beginnen weer te leven als je hele oude foto's opzoekt en je kijkt en geniet van al die gezellige feestjes die je meegemaakt hebt.

Sjoerdje Waelbers